Mengekstrak Pati Perdana Kacang Soya
Sejarah Kacang Soya
Terdapat kira-kira 13,000 jenis kacang di dunia ini dan antaranya yang paling terkenal ialah kacang soya. Kacang soya berasal dari Selatan China dan mengikut catatan sejarah, ia disalurkan ke Negara Jepun di antara Abad ke-2 hingga ke-4.
Terdapat kira-kira 13,000 jenis kacang di dunia ini dan antaranya yang paling terkenal ialah kacang soya. Kacang soya berasal dari Selatan China dan mengikut catatan sejarah, ia disalurkan ke Negara Jepun di antara Abad ke-2 hingga ke-4.
Perbezaan Nilai Khasiat Antara Zat Protein Tumbuhan-Tumbuhan
Dan Daging
Sumber utama protein daging ialah haiwan ternakan, ikan, telur dan susu. Struktur proteinnya terdiri daripada bahan kasein di mana kandungannya setinggi 85%. Ini menjadikan protein haiwan tidak mudah diserap oleh orang tua dan kanak-kanak. Secara amnya pengambilan protein haiwan yang berlebihan boleh mengakibatkan kegemukkan dan kolesterol tinggi sebab kandungan lemaknya terlalu tinggi.
Sumber utama protein daging ialah haiwan ternakan, ikan, telur dan susu. Struktur proteinnya terdiri daripada bahan kasein di mana kandungannya setinggi 85%. Ini menjadikan protein haiwan tidak mudah diserap oleh orang tua dan kanak-kanak. Secara amnya pengambilan protein haiwan yang berlebihan boleh mengakibatkan kegemukkan dan kolesterol tinggi sebab kandungan lemaknya terlalu tinggi.
Manakala sumber utama protein tumbuh- tumbuhan ialah bijian
kacang, beras dan mi. Khasiat protein tumbuh-tumbuhan yang terbaik hanya
didapati daripada kacang soya sehingga ia secara umumnya digelar sebagai
“protein kacang soya”. Protein tumbuh-tumbuhan tidak mengandungi kolesterol.
MIKI Protein Supreme 95
MIKI Protein Supreme 95 diperbuat daripada kacang bermutu tinggi yang berasal dari Amerika Utara. Ia merupakan protein tumbuh-tumbuhan yang sifar-kolesterol serta berkalori rendah. Oleh yang demikian ia amat sesuai bagi insan zaman moden yang kerap menyerap lemak tak tepu melalui pemakanan sebab ia berkesan untuk menurunkan kolesterol. MIKI Protein Supreme 95 sememangnya khazanah alam semulajadi kepada insan manusia.
Ciri-ciri Keistimewaan MIKI Protein Supreme 95MIKI Protein Supreme 95 diperbuat daripada kacang bermutu tinggi yang berasal dari Amerika Utara. Ia merupakan protein tumbuh-tumbuhan yang sifar-kolesterol serta berkalori rendah. Oleh yang demikian ia amat sesuai bagi insan zaman moden yang kerap menyerap lemak tak tepu melalui pemakanan sebab ia berkesan untuk menurunkan kolesterol. MIKI Protein Supreme 95 sememangnya khazanah alam semulajadi kepada insan manusia.
- Ia tidak diperbuat daripada kacang soya yang sudah diubah gen.
- Kaya dengan fiber, lesitin dan ragi kacang soya.
- Mengandungi isoflavonoid yang semulajadi apabila diekstrak daripada kacang soya (setiap 100g yang diproses mengandungi 208mg isoflavonoid.
- Lebih mudah diserap dan dihadam oleh tubuh badan jika dibandingkan dengan kacang soya tanpa diproses atau kinako (serbuk kacang soya).
- Boleh dilarutkan di dalam air minuman atau dijadikan sebagai ramuan masakan.
- Mengandungi 9 jenis asid amino yang perlu bagi keperluan utama tubuh badan (Isoleusin, Leusin, Iisin, triptofan, valin, fenilalanin, treonin, metionin dan histidin).
- Tidak mengandungi sebarang kacang soya yang diubah gen, pewarna dan agen pengawet.
Kacang Soya Juga Digelar “Susu Lembu Hijau” Dan “Daging Tumbuh-Tumbuhan”
Asid amino perlu tidak dapat diproses oleh tubuh badan, ataupun pemprosesannya tidak cukup cepat untuk memenuhi keperluan badan dan terpaksa diserap daripada makanan. Satu kajian yang dijalankan oleh Jabatan Kawalan Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA) pada 26hb Okt 1999 membuktikan bahawa asid amino yang terkandung di dalam kacang soya lebih memadai keperluan tubuh badan manusia sebab jika diambil dengan kadar yang disyorkan ia cukup untuk membekalkan segala asid amino yang diperlukan. Oleh yang demikian, semakin banyak institusi kajian telah menyelidik dan melaporkan pelbagai kuasa kacang soya yang menakjubkan. Ini telah menjadikan kacang soya lebih berharga dan dihargai di seluruh dunia.
9 Jenis Asid Amino Perlu
Leusin - Memperbaiki symptom pening kepala. Kekurangan zat ini boleh mengakibatkan tumbesaran terbantut.
Isoleusin – Memperbaiki kegendalaan jiwa, mengekalkan
keseimbangan badan, menggalakkan pengaliran darah dan anti-anemia.
Valin – Menyelaraskan kependakkan system saraf, mengintegrasikan
fungsi otot dan mempertingkatkan daya imuniti.
Metionin – Membantu untuk mencipta kolin dan
mempertingkatkan keaktifan fungsi otot-otot, menggalakkan pengeluaran protein
kulit dan insulin.
Fenilalanin – Mengaturkan fungsi-fungsi usus perut.
Kekurangan zat ini boleh mengakibatkan tumbesaran terbantut.
Triptofan – Menenangkan jiwa dan membolehkan seseorang itu
tidur nyenyak. Kanak-kanak memerlukannya untuk menggalakkan perkembangan otak
dan tumbesaran.
Treonin – Membantu di dalam metabolism lemak, memperkuatkan
tubuh badan dan meningkatkan daya imuniti.
Lisin – Menyelaraskan keseimbangan metabolism, menggalakkan
daya imuniti dan perkembangan otak, mengatasi masalah tumbesaran terbantut,
Histidin – Membantu dalam penghasilan proteinemia dan darah.
Keberkesanan utama protein kacang soya kepada tubuh badan
manusia termasuk berikut:
- Menggalakkan Metabolisme Dan Memperbaiki Sel-Sel
- Menurunkan Taraf Kolesterolemia
Kajian telah membuktikan bahawa protein
kacang soya adalah amat berkesan untuk menurunkan taraf kolesterolemia.
Mengikut cadangan FDA, dengan hanya 25g protein kacang soya setiap hari Berjaya
menurunkan LDL kolesterol (berlipoprotein kepadatan rendah), jumlah kolesterol
dan trigliserida tanpa mengurangkan HDL kolesterol (berlipoprotein kepadatan
tinggi). Protein kacang soya juga sangat bagus kepada kesihatan jantung sebab
ia berkesan untuk mencegah penyakit kardiovaskular.
- Menggalakkan Kesihatan Rangka Tulang
- Menggalakkan Fungsi Buah Pinggang
- Isoflavonoid-menyelaraskan hormone tubuh badan
- Lesitin-bahan terbaik untuk menyihatkan otak
Pesakit yang akan menjalani atau sudah menjalani pembedahan,
pesakit hepatitis, osteoporosis, bakal ibu atau ibu yang menyusukan anak,
wanita yang mengalami menopause, pesakit tercelur, mereka yang berbadan lemah,
kehilangan daya ingatan, pemakan sayuran serta mereka yang terlalu gemuk atau
terlalu kurus.
Cara penggunaannya
3 sudu besar dan dibancuh dengan air suam atau air sejuk
yang suhunya kurang daripada 70 celsius. Ia boleh dicampurkan ke dalam minuman
atau tepung gamdum untuk dijadikan roti, kek atau biskut. Sila dapatkan nasihat
doktor jika ingin diberikan kepada bayi. Jauhkan daripada cahaya matahari,
tempat bersuhu tinggi atau lembap.
Berat / Saiz
425 gm x 2 Tin
Harga Pelanggan
RM 320 (Semenanjung Malaysia) | RM 345 (Sabah dan Sarawak)
S$ 155 (Singapore)
B$ 165 (Brunei)
Harga 1 Tin Pelanggan RM160 + RM10 Kos Pos (Semenanjung Malaysia) RM160 + RM15 Kos Pos (Sabah dan Sarawak)
Berat / Saiz
425 gm x 2 Tin
Harga Pelanggan
RM 320 (Semenanjung Malaysia) | RM 345 (Sabah dan Sarawak)
S$ 155 (Singapore)
B$ 165 (Brunei)
Harga 1 Tin Pelanggan RM160 + RM10 Kos Pos (Semenanjung Malaysia) RM160 + RM15 Kos Pos (Sabah dan Sarawak)